Sunday, September 18, 2011

Rangasthala




ರಂಗಸ್ಥಳ
ಲೇಖಕಿ: ರಜನಿ
ಬರಹಕ್ಕೆ: ವಸಿಷ್ಠ

ಸೆಪ್ಟಂಬರ್ ನಾಲ್ಕನೇ ಭಾನುವಾರದಂದು ನಾನು, ನಮ್ಮೆಜಮಾನರು, ನನ್ನ ಮಗ, ಸೊಸೆ ಎಲ್ಲಾ ಒಟ್ಟಾಗಿ ಆಂದ್ರ ಕರ್ನಾಟಕದ ಸೀಮಾ ರೇಖೆಯಲ್ಲಿರುವ ಲೇಪಾಕ್ಷಿ ದೇವಸ್ಥಾನವನ್ನು ನೋಡಲು ಹೊರಟೆವು. 
ಚಿಕ್ಕಬಳ್ಳಾಪುರ ರಸ್ತೆಗೆ ಬಂದಾಗ ಇದ್ದಕಿದ್ದಂತೆ ನನ್ನ ಮಗ ಚಿಕ್ಕಬಳ್ಳಾಪುರದಿಂದ ಗೌರಿಬಿದನೂರಿನ ಕಡೆಗೆ ಕಾರನ್ನು ತಿರುಗಿಸಿದ.ನಮ್ಮವರು ಅಚ್ಚರಿಯಿಂದ ಕೂಗಿದರು, ಇದೇನೋ ಈ ಕಡೆಗೆ ಕಾರನ್ನು ತಿರುಗಿಸಿದೆ !! ಎಂದು.

ನಿಮಗೊಂದು ಅಚ್ಚರಿ ಕಾದಿದೆ ಎಂದವನೆ ಸ್ವಲ್ಪ ದೂರದಲ್ಲೆ ಒಂದು ಸುಂದರವಾದ ಪ್ರಾಚೀನವಾದ ದೇವಸ್ಥಾನದ ಮುಂದೆ ನಿಲ್ಲಿಸಿದ. ಈ ದೇವಸ್ಥಾನದ ಬಗ್ಗೆ ಅವನು ನೆಟ್ ನ ಸಹಾಯದಿಂದ ಮಾಹಿತಿ ಸಂಗ್ರಹಿಸಿದ್ದ. ನಮಗೆ ಯಾವುದೆ ಸುಳುಹು ಕೊಡದೆ ನಮ್ಮನ್ನು ಕರೆತಂದಿದ್ದ. ಚಿಕ್ಕಬಳ್ಳಾಪುರದಿಂದ ಗೌರಿಬಿದನೂರಿನ ಕಡೆಗೆ ಹೋಗುವಾಗ ೩ಕಿ.ಮಿ. ದೂರದಲ್ಲೆ ರಂಗಸ್ಥಳ ಸಿಗುತ್ತದೆ.

ಪೌರಾಣಿಕ ಹಿನ್ನಲೆಯಾಗಿ ಒಂದು ಕಥೆಯಿದೆ. ಶ್ರೀರಾಮನ ಪಟ್ಟಾಭಿಷೇಕದ ಸಂದರ್ಭದಲ್ಲಿ, ಶ್ರೀರಾಮನು ವಿಭೀಷಣನಿಗೆ ಬೆತ್ತದ ಬುಟ್ಟಿಯಲ್ಲಿ ಶ್ರೀರಂಗನ ಮೂರ್ತಿಯನ್ನು ಇಟ್ಟುಕೊಟ್ಟು, ತಮಿಳುನಾಡಿನ ಶ್ರಿರಂಗಂನಲ್ಲಿ ಪ್ರತಿಷ್ಟಾಪಿಸಲು ತಿಳಿಸಿದ. ವಿಭೀಷಣನು ಅಂತೆಯೆ ಅದನ್ನು ಕೊಂಡೊಯ್ಯುತಿದ್ದ ಮಾರ್ಗದಲ್ಲಿ ಸಪ್ತಋಷಿಗಳು ಅವನನ್ನು ತಡೆದು ಈಗಿರುವ ಸ್ಥಳದಲ್ಲಿ (ರಂಗಸ್ಥಳದಲ್ಲಿ) ಭೂದೇವಿ ಹಾಗು ನೀಳಾದೇವಿ ಸಮೇತ ಸ್ವಾಮಿಯನ್ನು ಪ್ರತಿಷ್ಟಾಪಿಸಲು ಹೇಳಿದರು. ಈಗಲು ನಾವು ಗರ್ಭಗುಡಿಯನ್ನು ಸೂಕ್ಷ್ಮವಾಗಿ ಗಮನಿಸಿದರೆ, ಬೆತ್ತದ ಬುಟ್ಟಿಯ ಆಕಾರದಲ್ಲಿರುವುದು ಕಂಡುಬರುತ್ತದೆ. 
Bamboo Basket Base
Ranga of Saligramashile

ದೇವಸ್ಥಾನದ ವಿಶೆಷತೆಯೆಂದರೆ, ಶ್ರೀರಂಗಂನ ಈಗಿನ ಮೂರ್ತಿಯು, ಶ್ರೀರಂಗಪಟ್ಟನದಲ್ಲಿರುವ ಮೂರ್ತಿಯು ಹಾಗು ಇಲ್ಲಿರುವ ಶ್ರೀರಂಗ ಮೂರ್ತಿಯು ಒಂದೇ ದಿನ, ಒಂದೇ ಮುಹೂರ್ತದಲ್ಲಿ ಪ್ರತಿಷ್ಟಾಪಿಸಲ್ಪಟ್ಟಿದೆ. 

ಶ್ರೀರಂಗಮೂರ್ತಿಯು ಸಾಲಿಗ್ರಾಮ ಶಿಲೆಯಲ್ಲಿ ಕೆತ್ತಲ್ಪಟ್ಟಿದೆ. ಪಂಚಹೆಡೆಯ ಆದಿಶೇಶನ ಮೇಲೆ ಯೋಗನಿದ್ರೆಯಲ್ಲಿ ಮಲಗಿರುವ ಸ್ವಾಮಿಯು ಭೂ , ನೀಳಾ ಸಮೇತನಾಗಿದ್ದಾನೆ. ಕೆಳಗಡೆ ವೈನತೇಯನ ಮೂರ್ತಿಯು ಇದೆ. ಗರ್ಭಗುಡಿಯ ಎರಡೂ ಪಾರ್ಶ್ವಗಳಲ್ಲಿ ಆಳ್ವಾರ್ಗಳ ಸುಂದರ ಮೂರ್ತಿಗಳು ರಾರಾಜಿಸುತ್ತಿದೆ. 
ಕಮನೀಯವಾದ ಆಕಾರದಲ್ಲಿರುವ ಶ್ರೀರಂಗನಾಥನನ್ನು ನೋಡುತ್ತಿದ್ದರೆ ಮನದ ಕಂಗಳಿಗೆ ಹಬ್ಬದ ಔತಣವೇ ಸರಿ !
ಗರ್ಭಗುಡಿಯ ಹೊರಗೆಯಿರುವ ದೇವಸ್ಥಾನದ ಪ್ರಾಕಾರವು ಮನಮೋಹಕವಾದ ಶಿಲ್ಪ ಕೆತ್ತನೆಗಳಿಂದ ಕೂಡಿದ ಚಚ್ಚೌಕಾರದ ಕಂಬಗಳ ಆಧಾರದ ಮೇಲೆ ಕಟ್ಟಲ್ಪಟ್ಟಿದೆ. ಈ ವಾಸ್ತುಶಿಲ್ಪವು ವಿಜಯನಗರದ ಶೈಲಿಯಲ್ಲಿದೆ.
Entrance






Pillared Hall


Homes of the Archakars

Gopuram
Kalyani

ಪ್ರಾಕಾರದ ಒಳಗೆ ಸುತ್ತಲು ಅರ್ಚಕರ ಮನೆಗಳಿವೆ. 
ದೇವಸ್ಥಾನದ ಹೊರಗಿರುವ ಹಳೆಯ ಗೋಪುರದ ಮೇಲೆ ಹೊಸ ಗೋಪುರವನ್ನು ಇತ್ತೀಚೆಗಷ್ಟೆ ನಿರ್ಮಿಸಿದ್ದಾರೆ. ದೇವಸ್ಥಾನದ ಈಶಾನ್ಯ ದಿಕ್ಕಿನಲ್ಲಿ ಪುಶ್ಕರಣಿಯಿದೆ. 



The author with daughter-in-law









ಪ್ರಶಾಂತವಾದ ವಾತಾವರಣವಿರುವ ಇಂತಹ ಸುಂದರ ಸ್ಥಳವನ್ನು ದರ್ಶಿಸಿದ ನಾವೇ ಧನ್ಯರು ಎಂದುಕೊಂಡೆವು.  

ದರ್ಶನದ ಸಮಯ: ಬೆಳಗ್ಗೆ - ೮:೦೦ - ೧೧:೦೦ 
                    ಹಾಗು ಸಂಜೆ: ೫:೩೦ - ೮:೩೦






Saturday, September 10, 2011

Kerala- Munnar and Thekkady



AuthorAarabhi 
PhotographerVasistha


The day I realized why Kerala was called “God’s Own Country”, I was travelling from Munnar to Thekaddy amidst gorgeous valleys.
I craned my neck up, up and up out of the Tempo’s window till my poor neck cramped on me. Centuries old trees with girths bigger than anything I’d seen before were interspersed with lush carpets of emerald green which form the heart of this tea growing area. We encountered countless waterfalls big and small, flashy and subdued around every corner.

A lazy river meandering beside the road was a scene right out of a Hallmark card.

Bright oranges grew bountifully on the slender trees scattered in between the seemingly trimmed tea bushes.

Flaky clouds and smoky mists curled around the hilltops giving tantalizing peeks of the green valley below.  

Passing through cardamom valley filled with cardamom plants and pepper creepers we reached the beautiful jungle lodge of KTDC, Periyar House. It’s a charming stone building shaped like an ‘I’ with the dining and recreational rooms at the back. It sits inside the Periyar Tiger Reserve and is close enough to the actual forest to be considered as a wildlife thrill.

We checked-in to our room and Vashu closed the door. He started chuckling and pointed out the sign on the door’s back. It read: “Caution! Monkey’s crossing!” Apparently, the jungle’s monkeys were quite a menace. They climbed-in through the doors and windows if you were foolish enough to leave the unbarred ones open and cause havoc in the rooms.
After freshening up and making sure the windows were all securely latched, we all decided to go on a small stroll around the lodge. As we stepped out, the guard called out a warning:” Not too far sir! It’s almost dark and it’s not safe out there. What with the elephants wandering around and all! Just keep to the road and don’t wander-off!” Heeding his words, we kept our walk short and hurried back inside to avoid the giant mosquitoes hell bent on sucking us dry.


Having some time on hand and not interested in being cooped up in front of the TV, we decided to check out the recreation room. Much to my disgust I discovered how poor a carom player I was. All in my family were pros, compared to me. My husband won a rousting game of chess against my dad mainly because; everyone (including my five year old niece) was helping my dad.







A restful night later we were up and about early, on our way to the boat ride on Periyar lake right in the middle of the Periyar reserve’s thick forest. We walked to the water’s edge and climbed up to the upper deck and settled into our seats with the bulky life jackets tightly secured.









We began the ride over the calm lake, our eerily silent boat causing barely any ripple on its mirror like surface. The fresh and nippy air blended with my sense of immense peace and awe about the untouched forest around me.





 

We saw a variety of wild birds sunning themselves; perched precariously at the very tips of the skeletal remains of old trees rising like specters from the black water. The guides kept pointing out various animals like otters, tortoises and wild bisons. A few were quite far off and it was hard to spot them. A herd of Sambar deer were grazing on a small island, a floppy eared elephant was lumbering up the tall, grassy slope of a hill and wild boars were chasing after each other on the bank of the lake. It was kerala at its wildest and it was enchanting.






 Supremely satisfied with the experience I decided it was well worth the R.110/- per head cost. All in all, a must do for all nature lovers.











Click here for more pictures on Munnar.

Click here for more pictures on Thekkady.











  


Monday, September 5, 2011

Puliogare Receipe

PULIOGARE RECEIPE:

Ingredients:

1. Puliogare Paste*             2tsp
2. Groundnuts                     2tsp
3. Curry Leaves                   few
4. Dry red chillies                4 or 5
5. White Yellu                    1 tsp
6. Grated Copra                  ½ to 1 cup
7. Rasam Powder*              3 tsp
8. Sesame Seeds               pinch
9. Turmeric                        pinch
10.Salt                              to taste
11.Well cooked rice           1 ½ cup
12.Cooking oil                   to taste




Procedure:

Heat sufficient oil in a pan. Sputter some mustard seeds, add turmeric, groundnuts. Fry a little, then add chillies, puliogare paste, sesame seeds, grated copra, and rasam powder. In that order; one after the other.

Mix this with cooked rice and salt.

Serves 4.
* Use Iyengar puliogare paste and rasam powder for best results.